Semua Dh Tak Sabar Nk Balik Kmpung. Skali Timbul Prsoalan, Tangguh Atau Selamat Rntas Negeri Jumaat Ini

Boleh dikatakan rata-rata rakyat sudah tak sabar untuk mendengar pengumuman kebenaran rentas negeri dalam masa terdekat ini.

Bagaimanapun, pakar berbeza pandangan mengenai kebenaran rentas negeri apabila kadar vaks1nasi individu dewasa di negara ini dijangka mencapai 90 peratus Jumaat ini.

Meskipun lebih 21 juta populasi dewasa di Malaysia bakal Ingkap dos vksin dalam tempoh lima hari lagi, pakar virologi dan epidemioIogi berpandangan kerajaan perlu mengambil percaturan berhati-hati untuk membenarkan semula pergerakan rentas negeri.

Mengutarakan pendirian berbeza, pakar kesihatan pula berpendapat pergerakan rentas negeri sebahagian daripada sisi kehidupan apabila negara bergerak ke fasa ende.mik menjelang hujung bulan ini.

Pakar virologi dari Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Yahya Mat Arip, berkata purata svntikan vksin dos kedua dalam tempoh tujuh hari sejak 26 September lalu ialah sebanyak 147,147 dos.

Berdasarkan laman web COVlDNOW kendalian Kementerian Kesihatan (KKM), beliau berkata, seramai 1,652,050 individu dewasa atau 7.1 peratus belum menerima dos lengkap vksin.

Katanya, jika dihitung beliau mengunjurkan kadar liputan Program Imunisasi COVlD-I9 Kebangsaan (PICK) dalam kalangan populasi dewasa bakal mencecah 90 peratus dalam tempoh 4.4 hari.

” Berkemungkinan menjelang Jumaat ini kita sudah capai 90 peratus populasi dewasa lengkap div4ksin, tetapi saya mempunyai pandangan berbeza mengenai kebenaran rentas negeri.

” Kadar liputan vksin tidak wajar dijadikan satu-satunya petunjuk untuk membenarkan rentas negeri, sebaliknya kadar kemasukan ke hspital dan penggunaan kapasiti unit rawatan rapi (lCU) juga perlu diambil kira.

” Berdasarkan COVlDNOW, kapasiti penggunaan lCU di seluruh negara ketika ini 65.8 peratus dengan negeri yang merekodkan kadar tertinggi Pulau Pinang iaitu 91.7 peratus.

Bayangkan jika berlaku lonjakan kes

” Bayangkan jika berlaku Ionjakan kes susulan pergerakan rentas negeri, maka hspital dan lCU yang baru nak mula ‘bernafas’ akan kembali sesak dengan pesakit,” katanya kepada BH hari ini.

Pakar epidemiologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Malina Osman, yang menyuarakan kebimbangan sama mencadangkan kerajaan menggunakan pendekatan ‘gelembung perjalanan’ membabitkan antara negeri yang mencapai kadar imunisasi melebihi 90 peratus.

Katanya, mengikut statistik setakat hari ini negeri yang masih mencatatkan liputan imvnsisasi dalam kalangan dewasa di bawah paras 80 peratus ialah Johor dengan 76.3 peratus, Kedah (75.7 peratus), Perak (74 peratus), Kelantan (71.2 peratus) dan Sabah (61.3 peratus).

” Justeru, negeri yang belum capai 90 peratus, lebih baik tunggu seminggu dua lagi untuk kadar liputan imunsisasi meningkat, sebelum pergerakan ke negeri berkenaan dibenarkan.

” Kita bimbang dan khuatir dengan golongan rentan, malah pemberian svntikan vksin kepada golongan remaja masih di peringkat awal, manakala kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah setakat ini belum mendapat ‘lampu hijau’ untuk mengambil pelalian COVlD-I9.

” Sesetengah negeri, contohnya Kelantan yang menjadi tumpuan sekarang kerana sebahagian daripadanya mengambil keputusan untuk tidak mengambil vksin, maka lebih baik kita mengambil pendekatan berhati-hati,” katanya.

Pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun, pula berkata pergerakan rentas negeri berupaya dibenarkan sebaik liputan PICK mencapai 90 peratus tanpa meminggirkan kepentingan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dan keperluan melakukan ujian saringan kendiri.

Selepas lebih dua tahun ‘berperang’ dengan COVlD-I9,  katanya, masyarakat perlu menyesuaikan diri dengan corak kehidupan mengikut acuan end3mik yang bakal menyaksikan segenap aktiviti sebelum Disember 2020 perlu dijalani secara norma baharu.

” Tidak perlu ada ‘grace period’ (tempoh bertenang) untuk benarkan pergerakan rentas negeri apabila PICK capai 90 peratus.

” Tetapi orang ramai perlu cakna mengenai COVlD-I9 dan kehidupan fasa end3mik.

” Dilengkapi vksin atau tidak, kita masih boleh dijangk1ti dan menjangk1ti orang lain kerana v1rus COVlD-I9 akan kekal berada dalam persekitaran untuk tempoh yang lama, justeru terapkan kebiasaan melakukan ujian saringan kendiri menggunakan air liur.

” Ia khususnya apabila melakukan aktiviti membabitkan perhimpunan ramai atau berpasukan kerana lngkah pencgahan dan keselamatan paling utama menjelang peralihan fasa endemik kelak,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

sumber: bh

Be the first to comment on "Semua Dh Tak Sabar Nk Balik Kmpung. Skali Timbul Prsoalan, Tangguh Atau Selamat Rntas Negeri Jumaat Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*