Farid Kamil dibenar tangguh hukvman penj4ra! Ini puncanya

PELAKON Datuk Farid Kamil Zahari dibenar menangguhkan pelaksanaan hukvman penj4ra sembilan bulan yang dijatuhkan terhadapnya kerana menggunakan ddah, sehingga rayuannya selesai.

Pada pertengahan November lepas, Farid Kamil diperintahkan menjalani hukvman itu selepas Mahk4mah Tinggi Shah Alam menolak rayuannya terhadap hukvman penj4ra yang dijatuhkan Mahk4mah Majistret Petaling Jaya pada 15 Mei lalu dan dia menjalani hukvman itu di Penj4ra Kajang, Selangor.

Hari ini, Mahk4mah Rayuan membenarkan permohonannya untuk menangguhkan pelaksanaan hukvman penj4ra itu sehingga kebenaran untuk merayu terhadap keputusan Mahk4mah Tinggi itu selesai didengar.

Panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Hakim Datuk Yaacob Md Sam membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman terhadap Farid Kamil dengan syarat jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin warganegara Malaysia dan pasport diserahkan kepada mahk4mah.

“Bagaimanapun, pemohon (Farid Kamil) boleh memohon pasport diserahkan sementara kepadanya jika ada keperluan,” kata Hakim Yaacob yang bersidang bersama-sama Hakim P. Ravinthran dan Hakim Datuk Abu Bakar Jais.

Farid Kamil telah menjalani hukvman di Penjara Kajang, Selangor.

Terdahulu, peguam Kee Wei Lon memohon penangguhan itu sementara kebenaran untuk merayu didengar pada 7 Jan 2020.

Timbalan Pendakwa Raya Tengku Intan Suraya Tengku Ismail tidak membantah terhadap permohonan peguam itu.

Sebelum ini, Farid Kamil telah pun menjalani hukvman penj4ra itu di Penj4ra Kajang, selepas Mahk4mah Majistret tidak membenarkan permohonannya untuk penangguhan pelaksanaan hukvman.

Bagaimanapun, pada 19 Jun lepas Mahkamah Tinggi sama membenarkan permohonan pelakon itu untuk menangguhkan pelaksanaan hukvman penj4ra yang sedang dijalaninya sehingga rayuannya selesai dan dia dibebaskan dari penj4ra.

Sepanjang perbicaraan bermula 18 Disember 2018, di Mahk4mah Majistret seramai lima saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan manakala pelakon itu memilih untuk berdiam diri.

Mengikut peruntukan undang-undang, sekiranya tertudvh memilih untuk berdiam diri, mahkamah tiada pilihan lain selain menyabitkan tertudvh atas pertudvhan.

Mengikut pertudvhan, Farid Kamil didakwa menggunakan ddah dikenali sebagai THC, iaitu ‘11-n0r-delta-9-tetrahydr0cannabinol-9-c4rboxylic ac1d’ di Pejabat N4rk0tik, Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Petaling Jaya pukul 4.30 petang, 11 Jan 2018.

Pertudvhan terhadapnya dikemukakan mengikut S3ksyen 15(1)(a) Akta Ddah Berb4haya 1952 yang membawa hukvman maksimum penj4ra dua tahun atau dend4 sehingga RM5,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Turut hadir di mahk4mah isterinya, pelakon Datin Diana Danielle. / Bernama

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

Sumber : Mstar via KhalifahMedia

Be the first to comment on "Farid Kamil dibenar tangguh hukvman penj4ra! Ini puncanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*