[Video] Tiga Tahun Tak Jumpa Anak, Bekas Suami Tak Benarkan Ibu Pegang, Peluk Anak Lepas Bercer4i.

 

Tiada pasangan di dunia ini yang inginkan hubungan rumah tangga berakhir di tengah jalan. Lebih-lebih lagi apabila pencer4ian membuatkan anak-anak terpaksa berpisah dengan ibu bapa.

Seperti perkongsian viral di Facebook ini, seorang wanita mendakwa sudah tiga tahun tidak berpeluang berjumpa anak sendiri. Malah, dia juga mengatakan dil4rang berhubung melalui panggilan telefon atau Whatsapp.

Setelah hampir 3 tahun tak dapat jumpa anak-anak. Jangankan jumpa nak call atau Whatsapp pun tak boleh. Hari ini dapat mahkamah minta keterangan anak-anak, dapat la tengok anak-anak, nak pegang pelvk sekejap pun tak boleh.

Allahhu. meg4hnya kau, berlag4knya kau dengan kuasa duit kau, hari ni kau beli undang-undang. Hari ni kau masih menang, kau masih berjaya dengan men1ndas orang. InsyaAllah. Allah maha adil, Allah tahu segala yang berlaku.

Menerusi video berdurasi 58 saat itu, wanita ini dilihat mendekati si anak untuk memeluknya. Namun, bekas suaminya dilihat menarik tangan anak untuk beredar. Berlaku sedikit pergelutan apabila wanita ini enggan melepaskan anak.

Kau boleh t1pu mahkamah, kau boleh menang di mahkamah dunia ni. One day Allah akan rentap segalanya. Ingat setiap kej4hatan pasti ada bal4san. Manusia yang paling zal1m adalah manusia yang pisahkan ibu dengan anaknya.

Jangan terlalu selesa mengan1aya orang. Satu je nak cakap walau apa pun yang aku terpaksa hadapi, aku sanggup hadap. Namun aku tak pernah menyesal bercer4i dengan kau.

Setakat ini, perkongsian telah mendapat lebih 4,000 shares dan 2,000 komen. Rata-rata meluahkan rasa simpati dengan nasib yang menimpanya. Mereka kesal apabila anak-anak terpaksa menjadi m4ngsa ak1bat pencer4ian ibu bapa.

Video:

Warga Emas Dicer4i Suami Kerana Tertinggal Lengkuas Di Pasar

Alam perkahwinan merupakan fasa yang paling ditunggu-tunggu oleh seseorang individu bagi mewujudkan ‘orang kedua’ dalam kehidupan kita.

Namun, paling menjadi ketakvtan pada fasa itu adalah melibatkan pencer4ian yang berlaku dan sudah semestinya ingin dielakkan oleh semua orang.

Kadang-kadang, proses penceraian juga boleh berlaku oleh sebab alasan yang remeh dan tidak masuk akal dibuat oleh sesetengah pihak

Cer4i kerana tertinggal lengkuas

Namun, terdapat juga sebuah kejadian yang mana seorang isteri warga emas yang dicer4ikan oleh suaminya dengan menggunakan alasan yang tidak masuk akal.

Perkara itu dikongsikan oleh Ketua Hakim Syarie Terengganu, Wan Mohd. Zakri Wan Mohd yang menceritakan sedikit pengalaman beliau dalam menghadapi kes cerai yang berlaku.

Menurutnya, pasangan tersebut membeli bungkusan lengkuas di sebuah pasar di Dungun sebelum disedari tertinggal semasa perjalanan pulang.

Disebabkan terlampau mar4h, suami yang tidak mahu berpatah semula ke pasar untuk mengambil lengkuas berkenaan tiba-tiba melafazkan cer4i semasa di atas motosikal.

Di samping itu, terdapat juga pasangan yang bercer4i kerana isteri menolak dari memakai seluar jeans.

Walaubagaimanapun, rata-rata suami menyesal dengan tindakan itu dan segera tampil ke mahkamah syariah bagi mengesahkan pencer4ian itu sebelum kembali rujuk dengan pasangan masing-masing.

Cer4i akibat alasan remeh sentiasa berlaku

Menurut beliau, penceraian melibatkan alasan yang remeh dan tidak masuk akal sentiasa berlaku dalam kalangan masyarakat sejak dahulu lagi.

Oleh itu, beliau menasihati para lelaki agar sentiasa sabar dan tidak menggunakan lafaz talak secara melulu jika mempunyai masalah dengan pasangan masing-masing.

Hal itu kerana terdapat banyak kesan buruk yang akan berlaku termasuklah institusi rumah tangga yang dibina serta perkembangan anak-anak yang semakin membesar.

Jangan begitu mudah melafazkan perkataan cerai, sebaliknya suami perlu melihat pertimbangan lain dalam menyelesaikan masalah.

Kaedah mendidik serta bergurau bersama isteri bukanlah dengan menggunakan ugutan talak, banyak pendekatan lain yang boleh dibuat seperti yang disaran oleh Rasulullah SAW.

Katanya, pasangan juga perlu mengamalkan sikap bertolak ansur serta tidak menyematkan perasaan ego dalam diri sendiri dalam sesebuah perkahwinan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

sumber: Rias Jelita

Be the first to comment on "[Video] Tiga Tahun Tak Jumpa Anak, Bekas Suami Tak Benarkan Ibu Pegang, Peluk Anak Lepas Bercer4i."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*