COV1D-19: ‘Per4ng’ hingga tahun depan – Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA: Malaysia mungkin terp4ksa ‘berp3rang’ sehingga tahun depan dalam men3ntang penul4ran wab4k COV1D-19 seperti yang dijangkakan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata apa yang perlu difikirkan ialah perancangan strategi yang boleh diguna dan diamalkan sehingga tahun depan berikutan belum ada vaks1n boleh melindungi diri daripada jangk1tan COV1D-19.

Apa yang penting ketika kini, katanya, ialah negara dapat mengurangkan bilangan k3s jangk1tan walaupun belum dapat menamatkan episod jangk1tan COV1D-19.

“Selain menjalankan ujian terhadap antibodi seperti dicadangkan pakar untuk komuniti, Kementerian Kesihatan (KKM) juga memantau kewujudan k3s peny4kit seperti influ3nza (ILI) dan jangk1tan pern4fasan akvt t3ruk (SARI) dalam komuniti yang menentukan kewujudan v1rus itu.

“Tetapi sekarang kita lihat k3s ILI dan SARI semakin berkurangan. Kalau berkurangan, itu satu indikasi baik untuk kita melaksanakan atau merancang tindakan bagi masa depan.

“Apa yang kita dapat lihat daripada k3s yang sedang dikaji ialah bagaimana kita dapat mengambil tindakan sewajarnya selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan.

“Mungkin kena lihat aktiviti kita berbeza, kelaz1man kita juga berbeza selagi kita tidak ada vaks1n,” katanya pada sidang media harian COV1D-19 di sini, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, walaupun sudah ada penurunan jumlah pes4kit disahkan positif COV1D-19 sejak dua minggu kebelakangan ini, pihaknya mahu melihat statistik itu berkurangan menjadi satu angka.

Untuk membolehkan itu berlaku, katanya, semua pihak perlu bekerjasama dan memastikan orang awam terus tinggal di rumah.

Beliau berkata, jika PKP yang dijadualkan berakhir pada 28 April ini ditamatkan, KKM menasihatkan orang ramai untuk terus berada di rumah dan hanya keluar jika ada keperluan berbuat demikian.

“Kita sedang melihat cara untuk mengurangkan impak selepas PKP ditamatkan supaya semua pihak boleh kembali kepada apa yang dikatakan sebagai kelaz1man baharu.

“Ia mungkin mengambil sedikit masa, mungkin tiga bulan, mungkin enam bukan. Dasar kita mesti berubah dari segi tiada perhimpunan awam, penjarakan sosial mesti diamalkan dan sentiasa mengingatkan orang awam untuk mencuci tangan dan yang penting sekali jika tiada hal di luar, duduk di rumah,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, kajian mencari sesuatu vaksin selalunya mengambil masa antara setahun sehingga setahun setengah sebelum memasuki pasaran.

Pihaknya berharap vaks1n untuk COV1D-19 dapat ditemui dalam masa terdekat.

“Selagi tak ada vaks1n, kita kena gunakan kaedah kesihatan awam iaitu pencegahan lebih baik daripada rawatan.

“Pencegahan itu ialah cara kelaziman kita hidup, tingkah laku kita kena berubah,” katanya.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

sumber: BHonline

Be the first to comment on "COV1D-19: ‘Per4ng’ hingga tahun depan – Dr Noor Hisham"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*