Lelaki ‘disekolahkan’ sebab pert!kai kucing tidur atas troli ub4t, kot0r katanya! Kesian Oyen jadi m4ngsa viral

BAGI sesetengah individu, kehadiran kucing adalah penyeri yang mampu menghilangkan segala tekanan yang ada namun, sebahagian lagi berfikiran sebaliknya dan menganggap haiwan comel itu sebagai k0tor dan merimaskan.

Seperti yang tular baru-baru ini, seorang individu memuat naik beberapa keping gambar yang menunjukkan seekor kucing berwarna oren sedang tidur di atas troli peralatan perubatan kecem4san di wad sebuah hospital di Selangor.

Kejadian yang dilaporkan berlaku pada 7 Ogos lalu itu dided4hkan seorang pelayar Facebook yang turut mempersoalkan kewajaran membiarkan kucing berada di dalam wad.

Menurut perkongsian lelaki berusia 50-an itu, kucing berkenaan telah tidur selama tiga jam di ruangan tersebut.

Hantaran yang dibuat oleh lelaki lingkungan usia 50-an di Facebook baru-baru ini.

“Seekor kucing tidur atas dulang ub4t. Jururawat berada berhampirannya dan pada masa sama terdapat beberapa pes4kit dir4wat… kucing tidur di situ selama tiga jam.

“Tak perlu ada kebersihan dalam hospital atau keselamatan untuk pes4kitkah? Adakah ini cara kerajaan menjaga masyarakat yang meletakkan kepercayaan pada hospital? Jururawat tak bertanggungjawab!” tulisnya sambil bertanyakan jika kucing tersebut turut s4kit.

Perkongsiannya itu kemudian menjadi tular dan dikongsikan pelayar media sosial yang lain.

Namun kebanyakan warganet meninggalkan komen sebaliknya dan menyifatkan individu terbabit sebagai tidak prihatin serta sengaja mencetvskan isv bagi meros4kkan imej hospital kerajaan.

“Busvknya hati kau, kucing kot… rasanya tak ada salah pun kalau dia tidur di situ. Kau saja yang cakap macam-macam, dengan kucing pun nak cari salah.

“Nak bersih sangat, pergilah swasta.

Kucing ini dikatakan tidur di atas troli selama tiga jam.

“Kucing adalah terapi untuk pes4kit yang terpaksa berada di wad untuk tempoh lama. Str3s terkurung lama dalam wad boleh hilang dengan membelai kucing, pes4kit lain tak pernah pun viralkan kucing… mungkin awak ada mas4lah h4ti.

“Boleh bagitahu jururawat atau halau sendiri. Iyalah mungkin ada alergik… ada baik dan burvknya jika benarkan kucing masuk. Luar negara pun dah mula benarkan kucing melawat tapi bukan sebarangan.

“Kalau tak suka kucing, maklumkan saja berbanding ambil gambar dan tularkan di media sosial. Boleh minta jururawat keluarkan kucing,” ujar beberapa netizen yang tidak bersetuju dengan luahan individu tersebut.

Dalam pada itu, salah seorang pelayar media sosial menyatakan tindakan lelaki terbabit menularkan gambar di dalam wad adalah salah kerana tidak menggunakan saluran yang betul untuk membuat aduan.

Malah tindakan perundangan boleh dikenakan terhadapnya kerana melanggar arahan umum di semua fasiliti kerajaan.

Antara komentar yang ditinggalkan pelayar media sosial.

“Itu adalah troli kecem4san yang bertutup kemas dan bukan troli ubat seperti yang dinyatakan. Segala prosedur kecem4san akan memerlukan troli tambahan dan kawasan peralatan pes4kit akan dibersihkan semula semaksimanya.

“Perkara pertama di situ adalah menyalurkan maklumat yang salah kerana troli ub4tan kepada pes4kit memang perlu berada di dalam kawasan kaunter jurur4wat untuk keselamatan serta kebersihan ubatan, bukannya troli seperti yang dinyatakan.

“Troli kecemasan di tempat umum mudah dicapai di dalam wad. Perkara kedua adalah menangkap gambar di dalam fasiliti kesihatan di mana pes4kit boleh did4kwa di atas melanggar arahan umum di semua fasiliti kesihatan.

“Perkara terakhir kerana tidak menggunakan saluran yang betul untuk membuat aduan… di dalam wad ada ketua jurur4wat untuk pes4kit direct mengadu kerana wad itu memang di bawah tanggungjawab mereka.

“Jika uncle berasa tak selesa dengan kehadiran kucing maka buatlah aduan yang betul tanpa memalukan diri sendiri dengan tindakan yang ternyata membolehkan uncle dipersalahkan,” jelasnya lanjut.

 

 

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

Sumber: Satkoba

Be the first to comment on "Lelaki ‘disekolahkan’ sebab pert!kai kucing tidur atas troli ub4t, kot0r katanya! Kesian Oyen jadi m4ngsa viral"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*