Air Terusan Venice Yang Kotor Jadi Jernih Selepas Wab4k COV1D-19

Terusan Venice yang terkenal dengan air kot0r, kini kembali jernih airnya selepas menjadi lengang akibat perintah berkurung yang dikeluarkan oleh kerajaan Itali pada minggu lepas.

Perintah berkurung tersebut dikuatkuasa susulan penularan wab4k COV1D-19 di negara itu.

Itali – negara Eropah yang paling terjejas teruk oleh wab4k COV1D-19 – sudah mencatat lebih 30,000 k3s positif dan lebih 2,500 k3s kem4tian setakat ini.

Susulan penguatkuasaan perintah berkurung tersebut, seluruh rakyat Itali tidak dibenarkan keluar dari rumah kecuali untuk sebab-sebab penting. Pelancong luar pula tidak dibenarkan masuk.

Ini menyebabkan seluruh kawasan di Itali menjadi lengang, termasuklah kawasan pelancongan seperti Venice.

Venice merupakan salah satu destinasi pelancongan paling ikonik dan terkenal di Itali. Setiap tahun Venice menerima kedatangan 26 hingga 30 juta pelancong – kebanyakannya dari China.

Venice jadi kot0r

Kualiti air di Terusan Venice mula menjadi bvuk pada awal 90-an. Contoh paling terbaik adalah apa yang berlaku selepas konsert Pink Floyd pada tahun 1989.

Kebanjiran pelancong yang dibawa pula oleh banyak kapal persiaran memburukkan lagi keadaan.

Kapal persiaran besar sebegini dianggarkan melalui Venice 5-6 kali sehari.

Apabila kapal persiaran ini lalu, ia melepaskan bertan-tan sisa buangan di Terusan Venice. Ini membuatkan air di Terusan Venice menjadi k0tor.

Kualiti hidup penduduk tetap Venice juga menjadi tervk sejak kapal-kapal persiaran besar ini dibenarkan lalu di sana. Penduduk Venice dalam gambar di bawah menunjukkan protesnya dengan menulis: ‘Venice bukan Disneyland’.

Selain masalah pencem4ran, kapal persiaran ini turut menyebabkan hakisan tebing lagun di sekitar Venice.

Kerajaan Itali telah mengambil tindakan pertama pada tahun 2017 untuk meminimumkan kerosakan yang disebabkan oleh kapal-kapal persiaran kepada ekologi Venice. Bermula November 2017, kapal persiaran dilarang melalui Terusan Venice menerusi Piazza San Marco.

Pada Ogos 2019, kerajaan Itali bertindak lagi selepas berlakunya ins1den sebuah kapal persiaran merodok sebuah jeti sehingga menc3derakan lima orang.

Sejak daripada ins1den tersebut, jumlah kapal persiaran yang dibenarkan melalui Venice dihadkan. Laluan kebiasaan mereka juga akan ditukar beransur-ansur.

Tetapi ia masih belum menyelesaikan masalah kualiti air Terusan Venice yang teruk.

Air Venice jernih semula

Wab4k COV1D-19 mungkin akan kekal dalam ingatan ramai orang Itali sebagai salah satu tr4gedi pand3mik paling burvk pernah berlaku di negara mereka di zaman moden.

Tetapi di sebalik berita bvruk ini, ia tetap ada hikmahnya – terutamanya kepada alam sekitar.

Di Venice, apabila jalan terusan menjadi lengang tanpa kapal persiaran dan pelancong yang terlalu banyak, air yang dahulunya keruh menjadi jernih. Ikan-ikan yang dahulunya tidak kelihatan, kini sudah boleh dilihat jelas dengan mata kasar.

Malah kelibat angsa putih juga dapat dilihat di Terusan Venice ketika ini.

Bagaimanapun Pejabat Datuk Bandar Venice menafikan kehadiran ikan itu disebabkan oleh peningkatan kualiti air di Terusan Venice.

Menurut laporan CNN, Pejabat Datuk Bandar Venice berkata kehadiran ikan nampak jelas kerana kurangnya trafik dari bot-bot pelancong di terusan tersebut. Ini membuatkan tanah di dasar terusan kekal di bawah dan tidak bercampur aduk dengan air terusan.

Sama ada benar atau tidak yang kualiti air Terusan Venice menjadi bertambah baik selepas berkurangnya pelancong, ia masih belum mampu menidakkan kes4n w4bak COV1D-19 kepada alam sekitar.

Dalam artikel di bawah ini, NASA mended4hkan kualiti udara di China menjadi bertambah baik selepas wab4k COV1D-19 memaksa kilang-kilang industri di sana dihentikan operasinya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

sumber: HCL

Be the first to comment on "Air Terusan Venice Yang Kotor Jadi Jernih Selepas Wab4k COV1D-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*