“Saya cuba kurangkan nasi, hasilnya agak lambat” :- Farah Hilado

TIADA siapa yang suka apabila rupa paras dan bentuk b4dan menjadi bahan ej3kan.

Namun itulah yang dilalui seorang gadis apabila menjadi m4ngsa b0dy sh4ming, sehingga membuatkan dia tekad untuk menurunkan berat badan.

Berkongsi cerita dengan mStar, Farah Hilado Abd Raja Reezal berkata, hanya kerana berbadan besar, dia sering diberi gelaran tertentu oleh rakan-rakan ketika di sekolah.

Farah berjaya menurunkan berat badan sehingga 36 kilogram selepas mengamalkan diet dan senaman dengan konsisten.

“Sewaktu sedang menuntut di sekolah menengah, memang banyak kali saya kena b0dy sh4ming dan perkara itu membuatkan saya rasa down.

“Siapa yang tak sedih apabila digelar badak, dugong dan sebagainya. Disebabkan berbadan besar, saya tidak punyai ramai kawan. Mungkin ada segelintir yang memilih rupa, fizikal dan penampilan cantik berbanding hati.

“Disebabkan rasa down sangat, saya beritahu diri sendiri untuk berubah dan akhirnya tekad untuk menurunkan berat badan,” ujar Farah.

Menurut gadis ini, dia memulakan misinya pada penghujung tahun 2017, yang mana ketika itu beratnya mencecah hampir 90 kilogram (kg).

Farah berkongsi tip untuk menurunkan berat badan bagi mendapatkan berat yang ideal.

“Kebetulan pada ketika itu, kakak saya yang juga berbadan besar terlebih dahulu mengamalkan diet. Melihat dia begitu bersungguh-sungguh dan komited menurunkan berat badan, secara tak langsung saya jadikannya sebagai sumber inspirasi.

“Buat permulaan, saya cuba kurangkan pengambilan nasi. Namun hasilnya agak lambat dan ia membuatkan saya rasa down juga. Akhirnya saya terus tak ambil nasi langsung dan juga minuman bergas. Minuman manis pula saya hanya ambil sekali dua sahaja.

“Selain itu, saya juga amalkan bersenam. Ketika hari cuti sekolah iaitu Jumaat dan Sabtu, setiap pagi saya akan bersenam bersama ibu dan ayah. Pada sebelah petang pula, saya akan pasang lagu-lagu rancak dan menari di bilik sehingga keluar peluh. Selalunya 30 minit hingga satu jam. Dalam tiga kali seminggu, saya akan minum air perahan lemon yang dibuat sendiri,” ujar penuntut semester 4 jurusan Pengurusan Pejabat di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ini.

Antara komen rakan dan netizen yang ingin mengetahui tip diamalkan Farah.

Gadis yang berasal dari Sabah namun membesar di Johor ini menambah, dia bertuah kerana mempunyai ibu bapa dan ahli keluarga yang sangat memahami malah menyokong usahanya untuk menurunkan berat badan.

“Ibu sebenarnya yang banyak memantau kerana dia tak mahu saya kurus dengan cara yang tak sihat. Ini kerana dia tak mahu kejadian yang menimpa kakak berulang kembali.

“Kakak sebelum ini pernah ambil p1l kerana dia agak terdesak untuk kurus. Akibatnya, dia pernah j4tuh s4kit… dia berasa s4kit dari pingg4ng hingga kaki. Sampai menangis, jadi ibu dan ayah bawa pergi kl1nik.

“Bila ibu tanya, akhirnya dia mengaku ambil p1l. Doktor juga beritahu ia adalah kesan pengambilan p1l tersebut,” kata gadis berusia 20 tahun ini.

Hasil amalan pengambilan makanan dan senaman yang konsisten selama dua tahun, Farah berjaya menurunkan berat badannya sebanyak 36 kilogram.

“Nasihat saya, kalau betul-betul nak kurus, kena sabar dan dietlah secara sihat. Memanglah sedikit lambat, tapi biar selamat. Usahlah ambil ub4t sembarangan.

“Lagi satu, usah terlalu memilih rupa untuk berkawan. Apa guna pilih rupa jika kita tak tahu hati dan perangai sebenar. Dalam berkawan biarlah kerana ikhlas, bukan bersandarkan kepada rupa dan bentuk badan semata-mata,” akhirinya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pisang Daily

Sumber ; mStar

Be the first to comment on "“Saya cuba kurangkan nasi, hasilnya agak lambat” :- Farah Hilado"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*